Over escape & break-in rooms

Escaperoom Heerenveen – Alleen samen kom je eruit!

Wat is een escape room?

Een escape room (ook wel room escape, escape game, ontsnappingsspel, exit game of nog anders genoemd) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels, de kamer binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten. Veel escape rooms hebben een thema uit het horror-, detective- of misdaadgenre.

Historie

Het idee is gebaseerd op dat van escape games, een genre computerspellen dat als een subgenre van het adventure-genre kan worden beschouwd. In 2006 werd door softwareontwikkelaars in het Amerikaanse Silicon Valley de eerste fysieke ‘ontsnappingskamer‘ gecreëerd. De raadsels, mysteries en uitdagingen in het escape room spel werden geïnspireerd door het werk van Agatha Christie. Het spel werd direct een populaire toeristische attractie.

Hierna werd het speltype populair in Hongkong en Japan en vanaf 2010 sloeg het over naar Europa en de rest van de wereld. In Budapest (Hongarije) vind je meer dan 80 escape rooms in dezelfde stad. In mei 2013 is de eerste escape room in Nederland een feit. Inmiddels zijn er ruim 300 escape rooms in heel Nederland.

Is een escape room eng?

Een escape room is bedoeld als spannende ervaring. De aandacht ligt bij het hebben van plezier en het is ook deze spanning waar de meeste mensen enthousiast van worden. Je hoeft nergens bang voor te zijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van methoden om mensen opzettelijk bang te maken. Er wordt alleen geprobeerd mensen een leuke tijd te bezorgen!

Wat is een break-in room?

Een break-in room is eigenlijk het tegenovergestelde van een escape room. Je ontsnapt niet uit een kamer of ruimte maar je moet er juist inbreken!

Onze spelregels

  1. Het spel is geschikt voor 4 tot en met 8 personen.
  2. De minimum leeftijd is 16 jaar.
  3. Jullie hebben 60 minuten de tijd. Ben je te laat, dan gaat dit van de speeltijd af. Zorg dus dat je 15 minuten voor aanvangstijd aanwezig bent.
  4. Horloges, mobiele telefoons en camera’s moet je inleveren. Er zijn lockers aanwezig.
  5. Instructies dienen te allen tijde te worden opgevolgd.
  6. Het is niet toegestaan, of nodig, om brute kracht te gebruiken en/of zaken te forceren.
  7. Voor de veiligheid van alle deelnemers zijn er meerdere camera’s aanwezig, die alles in de gaten houden.
  8. Ben je onder invloed van drank en/of drugs, dan krijg je geen toegang tot onze rooms. Is er bij aanvang van het spel twijfel, dan heeft onze medewerker het recht je te weigeren.
  9. Toegang tot de Battle House en onze rooms, en het spelen van het spel, is geheel op eigen risico.
  10. We verzoeken je tot geheimhouding. Praten over de ervaring is leuk, maar geef anderen ook de kans om hetzelfde te ervaren. Geheimhouding over de inhoud van het spel is dus de enige manier om het voor iedereen uitdagend te houden!

Voor wie?

Een escape room, of een break-in room, is een levend spel dat je met vrienden, collega’s en/of familie kunt spelen. Samen worden jullie in een ruimte geplaatst, waarna je 60 minuten de tijd hebt om je opdracht te voltooien. De ruimte ligt vol met kleine puzzels die jullie allemaal moeten ontrafelen. De tijd tikt ondertussen door, wacht dus niet te lang…

Het is spannend en gezellig tegelijkertijd. Een compleet nieuwe ervaring!